PODIJELI

Ekipa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici pobjednik je YEP/IEEE Innovation Hackathona Sarajevo 2016 godine sa inovacijom u oblasti obrazovanja – „PiProjector“.

Studenti Univerziteta u Zenici, Harun Hrustić, Bošnjak Armin, Kenan Beganović, Ajla Divoš, Anida Ibrahimagić, Lejla Međić, Nizama Perenda i Ramiz Mujčinović, ponudili su rješenje koje je devetočlani žiri ocijenio najboljom i najperspektivnijom inovacijom u konkurenciji 13 timova sa 7 elektrotehničkih, IT, mašinskih i ekonomskih fakulteta iz čitave BiH. Žiri su činili stručnjaci iz Australije, Kanade, USA, Velike Britanije i BiH.

Pobjednički tim radio je uz podršku mentora Mr.sc. Denisa Spahića, Višeg asistenta i koordinatora iDEALab centra Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

PiProjector je uređaju koji je namijenjen učionicama koje posjeduju projektor, a nemaju laptop ili računar sa kojeg bi se upravljalo prezentacijama. Dodatno, PiPro posjeduje i kamera projektor koji omogućava korisnicima ovog uređaja da rukopis ili crtež sa papira prenesu na platno u realnom vremenu. PiPro je baziran na Raspberry Pi mikro računaru, a posjeduje i 7” ekranu na dodir, Raspberry Pi kameru, WiFi tastaturu sa touchpad-om te autonomnu bateriju od 15600 mAh. Kompletno kućište izrađeno je tehnologijom 3D printanja.